Sinds 2004 zijn er meer dan 26.000 olijfbomen gesponsord

Plant een Olijfboom ondersteunt geweldloos verzet van Palestijnse boeren tegen landconfiscatie door het aanplanten van gesponsorde olijfbomen. En promoot reizen om de situatie met eigen ogen te zien en de boeren te helpen!

jongetje boom lowres.jpg

waar wij voor staan

Visie

Een rechtvaardige vrede in Palestina en Israël met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief Palestijnse vluchtelingen.

Missie

Ondersteunen van Palestijnse boeren door het vergroten van bewustwording over de situatie in Palestina en het tonen van solidariteit door het sponsoren van olijfbomen.

Doelen

Om onze visie en missie te bereiken, zetten we in op:

  • Solidariteit met de Palestijnse boeren

  • Voorlichting/bewustwording over de situatie van de Palestijnen

  • Een goed functionerende organisatie

Motivatie

De mensen achter Plant een Olijfboom zijn een diverse groep met verschillende levensovertuigingen en politieke voorkeuren. Betrokken vrijwilligers, bestuursleden en coördinatoren staan op voor mensenrechten, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Zij vinden allemaal dat er actie moet worden ondernomen tegen het onrecht dat de Palestijnen al decenia lang wordt aangedaan.

Partners

Plant een Olijfboom ondersteunt het werk van twee Palestijnse partners. De partners organiseren de aanplant van olijfbomen en de reizen. Plant een Olijfboom begeleid reizigers in Nederland voor en na hun reis en stelt mensen in staat olijfbomen te sponsoren en certificaten te ontvangen. Daarnaast is Plant een Olijfboom regelmatig aanwezig om lezingen te geven of een stand te verzorgen bij verenigingen, markten, kerken, moskeeën, universiteiten, etc. met als doel bewustwording.

Partner: Olive Tree Campaign

"Houd hoop levend - Plant een olijfboom!" is een internationale campagne van de Joint Advocacy Initiative van de YMCA Oost-Jeruzalem en de YWCA Palestina om door het planten van olijfbomen samen met Palestijnse boeren de hoop op een goede toekomst levend te houden. De Olive Tree Campaign organiseert daarnaast de Plantreis, Jongerenreis en de Plukreis.

Partner: To Be There

Om Palestina te begrijpen moet je “er zijn” geweest, met deze visie organiseert To Be There groepsreizen en tours. To Be There is de partners die de Landdagreis en de Kerstreis organiseert.

 

Filmpje uit 2011 toen Plant een Olijfboom nog de Olijfbomencampagne was, ondanks een aantal achterhaalde zaken geeft het een goede indruk van ons werk binnen 10 minuten.

 

Historie

In 2001 werd in Palestina de campagne "Houd hoop levend - Plant een olijfboom!" gestart. Met deze campagne vroegen Palestijnen aan mensen in andere landen te helpen het land gecultiveerd te houden door de aanplant van gesponsorde olijfbomen. In 2004 sloegen Cordaid, ICCO, PAX en de Nederlandse YMCA en YWCA de handen ineen om in Nederland bekendheid te geven aan deze Palestijnse campagne. In 2015 verviel de financiële steun van deze fondsen en is door vrijwilligers de stichting Plant een Olijfboom opgericht, om als onafhankelijke stichting het werk voort te kunnen zetten.