Kamervragen vanwege apartheidsbeleid

8 februari zijn door BIJ1 kamerlid Sylvana Simons belangrijke kamervragen gesteld aangaande het rapport dat werd uitgebracht door Amnesty International. In het rapport concludeert Amnesty dat het Israëlische regime drijft op een systeem van apartheid waarin Palestijnen worden onderdrukt en overheerst. Amnesty roept Israël op om dit systeem, 'een misdaad tegen de menselijkheid', te beëindigen.

Kamervragen

Deze (hopelijk) confronterende lijst kamervragen is neergelegd bij de Minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra door kamerlid Simons. Want hoe is het toch mogelijk dat de Nederlandse overheid niet alleen het Israëlische apartheidsregime gedoogd, maar actief steunt?

In de eerste vragen wordt een reactie op het rapport gevraagd. En of de ontstane internationale consensus omtrent Apartheid het kabinet maatregelen zal doen nemen tegen de misdaden van Israël.

Het is de internationale verplichting van alle landen, dus ook Nederland, om een dergelijke situatie te beëindigen.

Bij vraag 5 benoemt mevrouw Simons de aanhoudende en intensiverende relatie van Nederland met het apartheidsregime. Een van de voorbeelden: in 2021 heeft het Nederlandse leger een serie contracten afgesloten met Elbit, een van ­Israëls grootste wapenfabrikanten.

Hoe verhoudt het kabinetsbeleid van het «intensiveren van de relaties» met het Israëlische apartheidsbewind zich met de bewering van Nederland – als land van «vrede en recht» – dat het internationaal opkomt voor mensenrechten en het tegengaan van straffeloosheid?
— Vraag 5

"Wat vindt het kabinet van de beschuldiging van Israël dat het Amnesty International-rapport «antisemitisch» zou zijn?" - Vraag 6

Ons antwoord: Opkomen voor rechtvaardigheid is niet antisemitisch. Iedereen kan het apartheidsbeleid van Israël bekritiseren. Dat doen sommige Israëliërs ook.

Verder vraagt Simons wat voor invloed de beschuldigingen hebben op het bestrijden van daadwerkelijk antisemitisme.

Opstaan tegen onrecht

Onrecht moet je tegen opstaan, niet faciliteren, ook niet als je bevriend bent. Een echte vriend spreekt een vriend aan wanneer hij of zij zich misdraagt, die gaat niet helpen nog crimineler te zijn of maar door te blijven gaan. En apartheid, bezetting en kolonisatie zijn misdaden tegen de menselijkheid en gaan in tegen het Internationaal Recht. Wij kunnen niet wachten tot de dag daar is dat ons belastinggeld niet langer meebetaald aan onrecht, en er juist concreet actie wordt ondernomen om een einde te maken aan de voortdurende onderdrukking van het Palestijnse volk. De tijd voor alleen maar afkeurende woorden is na ruim 70 jaar wel eens voorbij, er is actie nodig!

Wachten op de antwoorden

We zijn erg benieuwd naar de reactie van de minister op de kamervragen.

De officiële termijn voor het beantwoorden van de vragen is drie weken, vaak duurt dat langer. Maar, Agnes Mulder van het CDA, heeft met spoed een appreciatie van het Amnesty rapport gevraagd. Dus hopelijk komen de antwoorden snel.

Je kunt alle kamervragen vinden via de website van de Tweede Kamer.