Je hebt een of meerdere olijfbomen gesponsord, bedankt! Het is belangrijk om door het planten van olijfbomen het land te beschermen en te behouden voor de Palestijnen. Op deze pagina lees je meer over het werk van Plant een Olijfboom. Over het belang van het sponsoren van olijfbomen, de betekenis van (het planten van) olijfbomen voor de Palestijnen, hoe je kunt reizen naar Palestina en hoe je het werk van Plant een Olijfboom verder kunt steunen, bijvoorbeeld als vrijwilliger of met een donatie. Ook lees je hoe je jouw boom kunt vinden als die in het volgende plantseizoen geplant is.

Stichting Plant een Olijfboom werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen.
— Visie van Plant een Olijfboom

Plant een Olijfboom beoogt bewustwording te creëren ten aanzien van de situatie van de Palestijnen, en in het bijzonder die van de Palestijnse boeren. Het sponsoren van olijfbomen is niet alleen een teken van solidariteit, maar biedt ook bescherming tegen landconfiscatie, en draagt zo bij aan het levend houden van de hoop op een betere toekomst.

 
 

Bezetting

Volgens internationaal recht zou Israël de Palestijnse burgers en eigendommen moeten beschermen. Maar sinds 1967 zijn duizenden hectaren landbouwgrond en bijna anderhalf miljoen olijfbomen vernietigd door Israël. Als reden wordt meestal aangevoerd dat het om veiligheid zou gaan, maar in werkelijkheid moeten de bomen wijken voor de muur, voor illegale nederzettingen, bypassroads (wegen die deze nederzettingen met elkaar en met Israël verbinden; meestal niet toegankelijk voor Palestijnen) en worden de bomen vernield door geweld van kolonisten.

Illegale nederzetting dichtbij het land van de Palestijnse boer, vrijwilligers helpen met olijven oogsten

Het aantal illegale nederzettingen op de Westoever bedraagt ongeveer 250. Meer dan zestig procent van het Palestijnse land is ontoegankelijk voor Palestijnse bouw, maar de nederzettingen breiden voortdurend uit. Ze worden bewoond door ongeveer 700.000 Israëlische kolonisten. Voor de bouw van Israëls muur op Palestijns gebied zijn alleen al in de regio Bethlehem tienduizenden olijfbomen vernield. Boeren worden niet gecompenseerd voor dit verlies. Op veel plaatsen isoleert de muur Palestijnse boeren van hun land en olijfboomgaarden. Zij kunnen hun olijfbomen niet verzorgen en de oogst niet binnenhalen en verliezen daarmee hun belangrijkste bron van inkomsten. De nederzettingen en de muur zijn door de internationale gemeenschap ondubbelzinnig veroordeeld als illegaal.

Om land te confisqueren verklaren de Israëlische autoriteiten Palestijns land tot staatsland. Hiertoe wordt een oude Ottomaanse wet van het midden van de 19e eeuw gebruikt. In deze wet staat dat land dat gedurende een periode van drie tot zeven jaar niet wordt gecultiveerd tot staatsland zal worden verklaard. Vervolgens wordt het exclusief door de bezettende macht gebruikt, meestal door kolonisten en het Israëlische leger. Israël heeft een wet aangenomen die bekend staat als de zogenaamde ‘Landroofwet’. Hiermee kan Israël privé-land van Palestijnen nog makkelijker confisqueren. Echter wordt de wet ook van alle kanten aangevochten en blijft de oude Ottomaanse wet bestaan. Daarom is het onverminderd belangrijk om olijfbomen aan te planten; gecultiveerd land staat nog altijd sterker dan ongecultiveerd land. Daarnaast toont iedere gesponsorde boom de boer internationale solidariteit, welke zeer gewaardeerd wordt en hard nodig is bij de vaak eenzame en pijnlijke strijd om simpelweg ‘te bestaan’.

Vreedzaam verzet

Het aanplanten van olijfbomen op privé-land van Palestijnse landeigenaren maakt het voor het Israëlische regime moeilijker om land op ‘legale’ wijze te confisqueren. Wanneer een boer tijdig de militaire order vindt die zijn land tot staatsland verklaart, en als hij voldoende geld heeft om een advocaat te betalen, kan hij de order aanvechten voor een rechtbank. De advocaat kan met de eigendomsdocumenten aantonen dat het land privé-bezit is van de Palestijnse boer en er kan worden aangetoond dat het land gecultiveerd wordt. De boer heeft een grote kans om de zaak in de rechtbank te winnen en te voorkomen dat hij zijn land verliest. Daarmee is het aanplanten van olijfbomen een belangrijk middel in het verzet tegen het verlies van Palestijns land.

Donateurs plaquette.jpg

Stichting Plant een Olijfboom

Plant een Olijfboom werkt met Palestijnse partners, waaronder de Palestijnse Olive Tree Campaign - Keep Hope Alive (Olijfbomencampagne - Houd Hoop Levend) en To Be There. Vanuit de hele wereld worden olijfbomen gesponsord om te helpen het land te beschermen. In Nederland doen we dat al sinds 2004, voorheen onder de naam ‘Olijfbomencampagne’. Eind 2015 is dit project door een groep vrijwilligers overgenomen en voortgezet binnen de autonome stichting Plant een Olijfboom. Ondertussen hebben duizenden mensen in Nederland en België al meer dan 170.000 olijfbomen gesponsord. Een krachtig signaal van rechtvaardigheid en vrede.

Reizen

IMG_8273.JPG

Elk jaar organiseert Plant een Olijfboom samen met haar Palestijnse partners een aantal reizen naar Palestina. Plant een Olijfboom vindt het belangrijk dat mensen zelf de situatie kunnen zien en ervaren. Iedere reis bestaat uit leren en doen. Je helpt boeren olijven te oogsten of bomen te planten. Daarnaast worden verschillende plaatsen en organisaties bezocht, waardoor je in korte tijd veel leert over de realiteit van leven in Palestina. Plant een Olijfboom begeleid de reizigers in Nederland en de Palestijnse partner verzorgt de reis in Palestina. Bekijk meer informatie over een van onze reizen.

Olijfbomen

In het hele Middellandse Zeegebied is de olijfboom traditioneel van groot belang. De olijfboom is een eenvoudige boom die relatief weinig verzorging nodig heeft en ook in droge gebieden vruchten geeft. De olijfboom kan meer dan duizend jaar oud worden. In het Palestijnse Al Walaja staat de oudste olijfboom ter wereld, de Al-Badawi, die vier à vijfduizend jaar oud is.

Palestijnen voelen zich op veel verschillende manieren - cultureel en religieus - verbonden met de olijfboom. In de loop van de tijd is de olijfboom een symbool geworden van vrede, wijsheid en welvaart. Sinds de Israëlische bezetting is daar voor Palestijnen een specifieke betekenis bijgekomen: de olijfboom is vooral het symbool geworden voor de verbondenheid met het land en voor standvastigheid. Palestijnse vluchtelingen in de diaspora dragen vaak sieraden die de vorm hebben van een olijfboom. Zij voelen zich ontworteld en ontheemd, zoals de olijfbomen nu door Israël ontworteld worden.

Eén boom kan tien kilo olijven opleveren, die geperst worden tot ongeveer twee liter olijfolie. Naast olie en olijven voor consumptie, genereert de olijfboom ook inkomsten door zijn hout dat gebruikt wordt voor handwerk of als brandstof. De olie wordt ook gebruikt om zeep of medicijnen van te maken.

Na het aanplanten van olijfbomen kunnen de eerste vruchten na vier jaar worden verwacht. Olijven zijn eerst groen en krijgen geleidelijk een donkere kleur, tot ze rijp zijn. In bezet Palestina is ongeveer de helft van al het land beplant met olijfbomen. Zo’n 80.000 families zijn (mede) afhankelijk van hun olijfbomen.

JOuw olijfboom in de database

Jouw boom wordt in het aankomende plantseizoen aangeplant (december 2024 - eind maart 2025). Vanaf de zomer van 2025 kun je via de online database de exacte locatie van jouw boom vinden. We leggen je hier uit hoe je de coördinaten en ook foto’s van het veld en de plaquette met o.a. jouw naam erop kunt terugvinden.

De bomen die in 2023 gesponsord zijn, zijn of worden aangeplant tussen dec 2023 en eind maart 2024. We geven de bomen per kalenderjaar door zodat het nog te realiseren is voor onze partners om de bomen van de Palestijnse kwekerijen naar de Palestijnse families te brengen en op tijd geplant te krijgen. De bomen zijn terug te vinden in de database met naam en locatie van de boer. De foto’s worden in de zomer van 2024 verwacht. We sturen een bericht via de nieuwsbrief zodra alles online staat.

Anoniem geplant

Als je hebt aangegeven dat je niet op de plaquette en in de database vermeld wilt worden dan zal jouw boom als anonieme boom geplant worden. Wij zullen via onze website, nieuwsbrief en social media wel gegevens delen over de velden waar de anonieme bomen zijn geplant na het plantseizoen, zodat je toch een idee kunt krijgen waar jouw boom geplant is.

Een olijfboom aanplanten

Je kunt voor 20 euro een olijfboom sponsoren. Dat kan snel en eenvoudig via iDeal, Bancontact, creditcard of Paypal via het online sponsorformulier.

Per post of per e-mail krijg je een gepersonaliseerd certificaat toegestuurd. Je kunt de naam ook laten terugvinden via de online database en op de plaquette die op het veld komt waar de boom wordt geplant. Deze plaquette is een steunbetuiging aan de boer en helpt om het land te beschermen, omdat het een signaal afgeeft dat er internationaal meegekeken wordt naar dit stuk land.

Je kunt via Print en Bind het certificaat met 20% korting af laten drukken op mooi dik papier.

 

Meer doen!

Er zijn zoveel dingen die we voor Palestina kunnen doen. Kijk op deze pagina’s voor meer informatie.

 

Meer informatie?

Op deze website vind je meer achtergrondinformatie over ons werk en andere manieren om te steunen en informatie over onze reizen naar de Palestijnse gebieden. Je kunt op de hoogte blijven door onze Facebook of Instagram te volgen. Ook kun je je onderaan deze pagina makkelijk aanmelden voor onze nieuwsbrief en de nieuwsberichten op deze website in de gaten houden. Heb je vragen, wil je je inzetten als vrijwilliger of wil je promotiemateriaal bestellen, neem via onderstaan formulier contact op of stuur een e-mail.